gerd

8 regels voor de preventie van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

  1. Voeg variatie toe aan uw dieet.

Slechte voeding is de oorzaak van veel problemen, waaronder die met betrekking tot de darmen en de maag. Hoe gevarieerder uw dieet, hoe diverser uw microbioom, wat een indicator is voor een goede gastro-intestinale gezondheid. Peulvruchten, bonen en fruit zijn bijzonder rijk aan vezels en kunnen de groei van gezonde bifidobacteriën bevorderen. Bovendien creëren bifidobacteriën een natuurlijke barrière in de darmholte en voorkomen ze dat gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen.

  1. Beperk de consumptie van kunstmatige zoetstoffen.

Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, verhogen de bloedsuikerspiegel niet, maar stimuleren de groei van ongezonde bacteriën. Tijdens de voedselbereiding wordt het giftig. Het resultaat is obesitas, neurologische aandoeningen en kanker.

Synthetische zoetstoffen hebben ook een nadelige invloed op de werking van het cardiovasculaire systeem. De meeste soorten kunstmatige zoetstoffen worden niet door het lichaam opgenomen of goed uitgescheiden. Bij langdurig gebruik verstoren ze de darmmicroflora en kunnen ze leiden tot de ontwikkeling van GERD.

  1. Eet gefermenteerd voedsel.

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir bevatten gezonde bacteriën, voornamelijk lactobacillen, en kunnen het aantal ziekteverwekkers in de darm verminderen.

  1. Vergeet prebiotisch voedsel niet.

Prebiotica creëren comfortabele omstandigheden voor de groei en reproductie van probiotica. Beide helpers zijn belangrijk voor de maag. Ze zorgen ervoor dat de darmen soepel werken. Als je je handen niet goed wast en een infectie krijgt, zullen prebiotica en probiotica het onmiddellijk bestrijden. Prebiotische voedingsmiddelen zijn artisjokken, bananen, asperges, haver en appels.

  1. Voeg polyfenolrijke voedingsmiddelen toe aan uw menu.

Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die voorkomen in groene thee, donkere chocolade, olijfolie en volkoren granen. Deze stoffen helpen de groei van nuttige bacteriën in het darmmicrobioom te stimuleren. Ze helpen ook bij het bestrijden van celschade veroorzaakt door vrije radicalen. Door deze beschermende functie worden cellen beschermd tegen oxidatie en veroudering.

  1. Focus op volle granen.

Langzame koolhydraten zijn gezonde voedingsmiddelen die nodig zijn voor het normaal functioneren van het lichaam. Een van de belangrijkste bronnen van nuttige koolhydraten zijn volkoren granen. Volkoren granen hebben een gunstig effect op het spijsverteringsproces en helpen maag-darmziekten te voorkomen. Voeg de volgende volkoren granen toe aan uw dieet:

  • Haver – is rijk aan mineralen en antioxidanten, dus het helpt hartfalen te voorkomen.
  • Bruine rijst – rijk aan verschillende sporenelementen en geeft een heerlijke smaak aan je gerecht.
  • Rogge – bevat 4 keer meer vezels dan tarwe en voorziet je van de helft van je dagelijkse ijzerbehoefte.
  1. Vergeet probiotica niet.

Probiotica zijn levende bacteriën die kunnen helpen de gastro-intestinale gezondheid te herstellen na een onbalans in de microflora. Dit doen ze door nuttige microben te transplanteren. Probiotica vind je niet alleen in yoghurt, kefir en zuurkool, maar ook in tabletvorm.

  1. Probeer vegetarisch te zijn.

Gebruik deze methode als een tijdelijke maatregel om de maag weer gezond te maken. Een plantaardig dieet kan de hoeveelheid schadelijke bacteriën die schadelijk zijn voor het lichaam helpen verminderen. Met dit dieet worden ontstekingen in het lichaam, maagzuur en cholesterolgehalte verlaagd.

Als de ziekte al aanwezig is, stel het bezoek aan de arts en de behandeling dan niet uit (bijvoorbeeld met medicijnen zoals Omez of Rabicip).