8 regels voor de preventie van gastro-oesofageale refluxziekte

  1. Voeg variatie toe aan uw dieet.

Slechte voeding is de oorzaak van veel problemen, ook met betrekking tot de darmen en maag. Hoe gevarieerder uw dieet, hoe diverser uw microbioom is, wat een indicator is voor een goede gastro-intestinale gezondheid. Peulvruchten, bonen en fruit zijn bijzonder rijk aan vezels en kunnen de groei van gezonde bifidobacteriën bevorderen. Bovendien creëren bifidobacteriën een natuurlijke barrière in de darmholte en voorkomen ze dat gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen.

  1. Beperk de consumptie van kunstmatige zoetstoffen.

Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, verhogen de bloedsuikerspiegel niet, maar stimuleren de groei van ongezonde bacteriën. Tijdens het bereiden van voedsel wordt het giftig. Het resultaat is overgewicht, neurologische aandoeningen en kanker.

Synthetische zoetstoffen hebben ook een nadelige invloed op de werking van het cardiovasculaire systeem. De meeste soorten kunstmatige zoetstoffen worden niet door het lichaam opgenomen of goed uitgescheiden. Bij langdurig gebruik verstoren ze de darmmicroflora en kunnen ze leiden tot de ontwikkeling van gastro-oesofageale refluxziekte.

  1. Eet gefermenteerd voedsel.

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir bevatten gezonde bacteriën, voornamelijk lactobacillen, en kunnen het aantal ziekteverwekkers in de darmen verminderen.

  1. Vergeet prebiotische voeding niet.

Prebiotica creëren comfortabele omstandigheden voor de groei en reproductie van probiotica. Beide helpers zijn belangrijk voor de maag. Ze zorgen ervoor dat de darmen soepel werken. Als u uw handen niet goed wast en een infectie oploopt, zullen prebiotica en probiotica dit onmiddellijk bestrijden. Prebiotisch voedsel omvat artisjokken, bananen, asperges, haver en appels.

  1. Voeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen toe aan uw menu.

Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die voorkomen in groene thee, pure chocolade, olijfolie en volle granen. Deze stoffen helpen de groei van nuttige bacteriën in het darmmicrobioom te stimuleren. Ze helpen ook bij het bestrijden van celschade veroorzaakt door vrije radicalen. Door deze beschermende functie krijgen cellen bescherming tegen oxidatie en veroudering.

  1. Focus op volle granen.

Langzame koolhydraten zijn gezonde voedingsmiddelen die nodig zijn voor de normale werking van het lichaam. Een van de belangrijkste bronnen van nuttige koolhydraten zijn volle granen. Volle granen hebben een gunstig effect op het spijsverteringsproces en helpen gastro-intestinale aandoeningen te voorkomen. Voeg de volgende volle granen toe aan uw dieet:

  • Haver – is rijk aan mineralen en antioxidanten, dus het helpt hartfalen te voorkomen.
  • Bruine rijst – rijk aan verschillende sporenelementen, en zal een heerlijke smaak aan uw gerecht geven.
  • Rogge – bevat 4 keer meer vezels dan tarwe en voorziet u in de helft van uw dagelijkse ijzerbehoefte.
  1. Vergeet probiotica niet.

Probiotica zijn levende bacteriën die de gastro-intestinale gezondheid kunnen helpen herstellen na een onbalans in de microflora. Ze doen dit door nuttige microben te transplanteren. Probiotica zijn niet alleen te vinden in yoghurt, kefir en zuurkool, maar ook in tabletvorm.

  1. Probeer vegetariër te zijn.

Gebruik deze methode als een tijdelijke maatregel om de maag weer gezond te maken. Een plantaardig dieet kan de hoeveelheid schadelijke bacteriën die schadelijk zijn voor het lichaam, helpen verminderen. Met dit dieet worden ontstekingen in het lichaam, maagzuur en cholesterolwaarden verlaagd.

Als de ziekte al aanwezig is, stel het bezoek aan de dokter en de behandeling dan niet uit (bijvoorbeeld met medicijnen zoals Omez of Rabicip).