food

Fast food. Waarom is het schadelijk?

Waarschijnlijk weet iedereen dat fast food schadelijk is. Mensen denken echter zelden na over WAAROM het schadelijk is. Wat verbergt zich onder de naam “fast food”? Wat zijn de populaire gerechten die tot deze groep behoren? Wat is hun effect op het menselijk lichaam op de lange termijn? Misschien zorgen de antwoorden op deze vragen ervoor dat je nooit meer een gekochte hamburger of Chinese noedels meer wilt eten.

“Fastfood” is een groep producten (gerechten) die snel worden bereid en voor (meestal) niet al te veel geld aan klanten worden verkocht. Het wordt aangeboden als restaurants in verschillende landen, maar ook als kleine cafés. 3 factoren dragen bij aan de groeiende populariteit van “fast food”: de lage prijs van voedsel, korte wachttijden voor de bestelde lunch en een groot aantal cafés die allerlei soorten fastfood aanbieden. Natuurlijk leveren de inspanningen van marketeers ook een belangrijke bijdrage.

Fastfood gaat niet alleen over hamburgers

Meestal wordt dit soort voedsel geassocieerd met een hamburger – een pasteitje met saus, kruiden, groenten en kotelet. Er zijn echter variaties (cheeseburger, fishburger) en vele andere gerechten. Maar u moet begrijpen dat ook andere gerechten tot deze categorie behoren:

  • Franse frietjes,
  • Pizza,
  • Tortilla,
  • Hotdog,
  • Broodje
  • Taco’s.

Helaas hebben al deze producten een hoog caloriegehalte, een hoog gehalte aan vet van slechte kwaliteit, enkelvoudige koolhydraten en zout. Tegelijkertijd zitten er heel weinig vezels, vitamines en mineralen in.

Fastfood en caloriegehalte

Dit is een zeer calorierijke maaltijd. De sandwich heeft een calorische waarde van 250-300 kcal. Natuurlijk zit het probleem niet alleen in calorieën en niet zozeer in calorieën. Calorieën en vetten in fastfood worden niet gecompenseerd door voldoende gezonde ingrediënten zoals groenten die vitamines, mineralen en vezels bevatten.

Recente publicaties over dit onderwerp geven aan dat het beter is om niet eens geïnteresseerd te zijn in “verborgen†ingrediënten; anders zal er een wens zijn bij de fabrikant. Helaas is dit waar. Soja-eiwit, smaakstoffen en kleurstoffen kunnen dankzij moderne chemici en chef-koks een zeer smakelijk ogende kotelet worden.

Wat bedreigt de consumptie van fastfood?

In constante haast denk je niet na over wat je eet. Ondertussen bevat dergelijk voedsel vetstoffen die een herhaalde hittebehandeling hebben ondergaan en gevaarlijke vormen hebben aangenomen. Studies hebben aangetoond dat dergelijke transvetten kankerverwekkend zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van atherosclerose, cholesterol en triglyceriden in het bloed verhogen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat kankerverwekkende stoffen zelf stoffen zijn die bijdragen aan de vorming van kankergezwellen in het lichaam.

Een hoge glycemische index, overmatige hoeveelheden suiker of teveel zout kunnen water in het lichaam vasthouden, de bloeddruk verhogen en bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes – dit alles is helemaal niet goed voor de gezondheid en draagt ​​bij aan obesitas.

Voor iedereen die van allerlei hamburgers, pizza’s en andere gerechten uit de bovenstaande lijst houdt, is er de enige acceptabele en prachtige oplossing. Kook het allemaal zelf. Dan zijn alle gerechten natuurlijk, matig zout en zeker vers. Bovendien kunt u de hoeveelheid en kwaliteit van elk gebruikt ingrediënt controleren.