Fast food. Waarom is het schadelijk?

Waarschijnlijk weet iedereen dat ‘fast food’ schadelijk is. Mensen denken echter zelden na WAAROM het schadelijk is. Wat verbergt zich onder de naam “fast food”? Wat zijn de populaire gerechten van deze groep? Wat is hun effect op de lange termijn op het menselijk lichaam? Misschien zorgen de antwoorden op deze vragen ervoor dat je nooit meer een gekochte hamburger of Chinese noedels wilt eten.

“Fast food” is een groep producten (gerechten) die snel worden bereid en voor (meestal) niet al te veel geld aan klanten wordt verkocht. Het wordt aangeboden als restaurants in verschillende landen, evenals kleine cafés. Drie factoren dragen bij aan de groeiende populariteit van “fast food”: de lage prijs van eten, korte wachttijden voor de bestelde lunch en een groot aantal cafés met allerlei soorten fast food. Natuurlijk leveren de inspanningen van marketeers ook een belangrijke bijdrage.

Fast food gaat niet alleen over hamburgers

Meestal wordt dit type voedsel geassocieerd met een hamburger – een pasteitje met saus, kruiden, groenten en kotelet. Er zijn echter variaties (cheeseburger, fishburger) en vele andere gerechten. Maar u moet begrijpen dat ook andere gerechten tot deze categorie behoren:

  • Franse frietjes,
  • Pizza,
  • Tortilla,
  • Hotdog,
  • Belegd broodje
  • Taco’s.

Helaas hebben al deze producten een hoog caloriegehalte, een hoog gehalte aan vet van slechte kwaliteit, eenvoudige koolhydraten en zout. Tegelijkertijd zijn er heel weinig vezels, vitamines en mineralen.

Fast food en caloriegehalte

Dit is een zeer caloriearme maaltijd. De sandwich heeft een caloriegehalte van 250-300 kcal. Het probleem zit natuurlijk niet alleen in calorieën en niet zozeer in. Calorieën en vetten in fastfood worden niet gebalanceerd door voldoende gezonde ingrediënten zoals groenten die vitamines, mineralen en vezels bevatten.

Recente publicaties over dit onderwerp geven aan dat het beter is om niet eens geïnteresseerd te zijn in “verborgen” ingrediënten; anders is er een wens bij de fabrikant. Dit is helaas waar. Soja-eiwit, smaakstoffen en kleurstoffen kunnen dankzij moderne chemici en koks veranderen in een zeer smakelijk ogende kotelet.

Wat bedreigt de consumptie van fastfood?

In constante haast denk je niet na over wat je eet. Ondertussen bevat dergelijk voedsel vetachtige stoffen die een herhaalde warmtebehandeling hebben ondergaan en gevaarlijke vormen hebben aangenomen. Studies hebben aangetoond dat dergelijke transvetten kankerverwekkende stoffen zijn die bijdragen aan de ontwikkeling van atherosclerose, cholesterol en triglyceriden in het bloed verhogen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat kankerverwekkende stoffen zelf stoffen zijn die bijdragen aan de vorming van kankertumoren in het lichaam.

Een hoge glycemische index, overmatige hoeveelheden suiker of overtollig zout kunnen water in het lichaam vasthouden, de bloeddruk verhogen en bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes – dit alles is helemaal niet goed voor de gezondheid en draagt ​​bij aan obesitas.

Voor iedereen die van allerlei soorten hamburgers, pizza’s en andere gerechten uit de bovenstaande lijst houdt, is er de enige acceptabele en geweldige oplossing. Kook het allemaal zelf. Dan zijn alle gerechten natuurlijk, matig zout en zeker vers. Bovendien kunt u de hoeveelheid en kwaliteit van elk gebruikt ingrediënt regelen.