gezond fastfood

Hoe kies je voor gezond fastfood?

Helaas zijn mensen tegenwoordig met veel dingen bezig en is er soms geen tijd voor gezond eten. In de regel bestaat de lunch op kantoor uit fastfood dat onderweg naar het werk wordt gekocht of dat eten wordt bezorgd bij een nabijgelegen restaurant – sushi, “eten in dozen”, pannenkoeken, hamburgers, tortilla’s, taarten, broodjes … Met dank aan enkele experts die Ik begrijp de kwesties van voeding niet, mensen zijn gewend om absoluut al het voedsel dat snel wordt bereid als schadelijk te beschouwen. Maar fastfood is niet zo verschrikkelijk als het lijkt!

Wat moet je opgeven?

Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid, is het beter om geen gefrituurd voedsel te eten. Dit zijn ieders favoriete frietjes, taarten, chebureks en andere gerechten. Ze zijn niet alleen schadelijk omdat ze een hoog gehalte aan vetten en koolhydraten hebben, maar daar moet ook rekening mee worden gehouden. Om geld te besparen, verversen eigenaren vaak de olie niet op tijd binnen de door de sanitaire voorschriften vastgestelde periode. Daarom loop je met een portie vetten en koolhydraten het risico een portie kankerverwekkende stoffen binnen te krijgen.

Wat kun je eten?

Relatief gezond eten omvat pannenkoeken, burrito’s, tortilla’s en andere gerechten die zonder veel olie worden bereid. Het ‘juiste’ tortillarecept omvat bijvoorbeeld het grillen van het vlees. Als vulling worden verse groenten en gebakken vlees, gekruid met natuurlijke saus, toegevoegd aan een dun, ongezuurd platbrood. Om het platbrood knapperig te maken, wordt het enkele minuten gebakken op een contactgrill. Dit is een speciaal drukapparaat waarmee je zonder één druppel olie een echt lekker en gezond gerecht kunt bereiden.

Waar u op moet letten?

Waar u ook besluit een tussendoortje te nemen, let op netheid, naleving van de hygiënische normen, de staat van serviesgoed en apparatuur.

Een verantwoordelijke kok beschouwt het als zijn plicht om een elektrische contactgrill te kopen en deze, net als de afwas, schoon te houden. Voor opslag moet fastfood, ongeacht het soort voedsel, in een speciale schaal worden bewaard. Men moet sceptisch zijn tegenover koks die ingrediënten voor het koken bewaren in kommen en zakken die niet voor dit doel bedoeld zijn.

De kok moet handschoenen dragen en de betaling voor de afgewerkte maaltijd moet door een heel andere medewerker worden geaccepteerd: de kassier. De keuken moet een keuken blijven, ook al staat deze buiten! Anders riskeert u voedselvergiftiging te krijgen.

Er zijn gevallen waarin de consumptie van fastfood gecontra-indiceerd is, in de regel vertelt de arts hierover tijdens de afspraak. Het kan bijvoorbeeld de aanwezigheid zijn van ziekten zoals gastritis, maagzweren van de maag of twaalfvingerige darm, diabetes en andere. In het geval van hyperacide gastritis kan frequente consumptie van fastfood leiden tot een toename of optreden van brandend maagzuur en een afname van de effectiviteit van geneesmiddelen die remissie of volledig herstel kunnen bevorderen (zoals Lanzol of Nexium). En als een persoon diabetes heeft, kan de consumptie van dergelijk voedsel een overmatige stijging van het glucosegehalte veroorzaken, en vervolgens een sterke stijging ervan.