4 Immuniteitsbevorderende voedingsmiddelen

Een gezond immuunsysteem is essentieel voor welzijn en een lang leven en kan ziektekiemen doden die verkoudheid en ernstigere ziekten veroorzaken, zoals griep, covid-19 en bacteriële infecties (longontsteking, bronchitis) waarvoor antibiotica nodig zijn, zoals Alphamox of Azithral. Om deze infecties te voorkomen is het noodzakelijk om het immuunsysteem te ondersteunen.

Immuniteit is een van de systemen van het lichaam die ervoor zorgen dat het lichaam infecties kan weerstaan. Onze levensstijl en voeding kunnen de kracht van het immuunsysteem aanzienlijk beïnvloeden. Dus, hoe de immuniteit te versterken? Een van de manieren is regelmatige consumptie van bepaalde voedingsmiddelen. Laten we eens kijken welke producten ons immuunsysteem sterker zullen maken.

  1. Grapefruit.

Grapefruit werd oorspronkelijk alleen als sierplant gekweekt. In de 19e eeuw begonnen mensen echter de vruchten van deze plant te eten en merkten ze dat ze een positief effect hebben op de menselijke gezondheid. Er zijn vier varianten van deze vrucht: rood, roze, wit en geel. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C helpt grapefruit de menselijke immuniteit te versterken, maar deze vrucht helpt ook het lichaam in een staat van ziekte. Grapefruit is een natuurlijk antibioticum. Vitamine C heeft een aanzienlijke invloed op de structuur van het gehele bewegingsapparaat, bevordert wondgenezing en is belangrijk bij het voorkomen van virale ziekten. Bij het consumeren van vitamine C moeten we voorzichtig zijn. Te veel consumptie van deze vitamine kan een laxerend effect of de vorming van nierstenen veroorzaken.

  1. Knoflook

Deze zeer aromatische plant was bekend in het oude Egypte en werd gebruikt als medicijn voor vele soorten ziekten. De Egyptenaren behandelden er zelfs cholera en aambeien mee. Ook gebruikten ze knoflook als bron van energie en vitaliteit vanwege het allicinegehalte in de plant. Deze stof heeft een schimmelwerende en antibacteriële werking. Sommige onderzoeken bevestigen zelfs dat de antimicrobiële werking van knoflook 50 keer groter is dan die van penicilline. De positieve effecten van knoflook zijn ook opgemerkt in de strijd tegen kanker. Het Amerikaanse National Cancer Institute heeft knoflook opgenomen in de lijst van de meest effectieve preventieve middelen. Bovendien werkt knoflook volgens modern onderzoek als een ontsmettingsmiddel. Bij regelmatige consumptie van knoflook wordt het spijsverteringskanaal beschermd tegen het optreden van kankercellen en wordt het juiste bacteriële evenwicht behouden.

  1. Champignons

Champignons hebben vergelijkbare effecten als knoflook. Ze bevatten een stof genaamd lentinan, die de activiteit van macrofagen bevordert. Deze stof wordt al lang gebruikt in de Chinese geneeskunde. Naast het versterken van het immuunsysteem is deze stof ook uitstekend geschikt voor het voorkomen van kanker. Lentinan kan volgens een studie van de Universiteit van Michigan cellen zodanig veranderen dat ze zelfstandig de verspreiding van kankercellen kunnen weerstaan.

  1. Yoghurt.

Yoghurt is erg nuttig voor het bestrijden van bacteriële infecties en kan een verhoogde productie van gamma-interferon veroorzaken, dat de afweersystemen van het lichaam activeert.