Dieet bij jodiumtekort

De moderne wereld is zo vooruitstrevend en snel geworden dat ons lichaam dit soms niet bijhoudt. Constante snacks, frequente stress, slechte ecologie – zelfs de gezondste persoon kan het niet weerstaan. Bij het nastreven van materiële goederen en vluchtig geluk vergeten we vaak het belangrijkste – onze gezondheid. Van bijzonder risico zijn mensen die lijden aan een tekort aan een bepaald element in het lichaam – jodium. En in dit geval is het eten van het juiste voedsel niet genoeg – het kan de situatie niet dramatisch veranderen. Het is noodzakelijk om duidelijk en correct een voedingsschema voor jezelf op te bouwen, in wat we je zullen helpen.

Allereerst moet u de oorzaken van het probleem begrijpen. Veel mensen leven ermee zonder zelfs het jodiumtekort in hun lichaam te kennen, en klagen vaak over een slecht humeur, zwakte, lethargie, verminderde eetlust en frequente verkoudheid, onder vermelding van moeilijk werk of regelmatige stress. Hoewel de bovengenoemde punten in feite directe symptomen zijn van jodiumtekort. De symptomen van jodiumtekort zijn ook slecht geheugen, gehoorverlies, haarverlies, tandbederf en een droge huid.
Een tekort aan dit uiterst belangrijke sporenelement wordt vergemakkelijkt door verschillende factoren: habitat, zwangerschap, erfelijkheid en, natuurlijk, eetgewoonten. Als de eerste drie factoren moeilijk onder uw eigen controle te plaatsen zijn en vaak in dit geval is het het beste om een ​​endocrinoloog te raadplegen, dan wordt de kwestie van voeding opgelost op het moment dat u besluit om voor uw eigen gezondheid te zorgen. Nou, laten we beginnen?

Etenswaren

Zelfs in school scheikunde en biologie klassen, leraren, die voor ons zorgen, zijn we niet te lui om ons eraan te herinneren dat vis en zeevruchten een enorme hoeveelheid jodium bevatten, wat zo noodzakelijk is voor de groei van het lichaam. In regio’s waar mensen deze producten in grote hoeveelheden consumeren, is er vrijwel geen probleem met jodiumtekort. 100 g zeekool bevat een dagelijkse hoeveelheid jodium, namelijk 150-200 mcg. Hier is bijvoorbeeld een lijst van zeevruchten met het hoogste jodiumniveau (per 100 g):

  • Visolie – 700 mcg;
  • Levertraan – 350 mcg;
  • Zeekool – 150-200 mcg;
  • Zalm – 200 mcg;
  • Inktvis – 200 mcg;
  • Garnalen – 190 mcg;
  • Pollock – 150 mcg;
  • Zeebaars – 145 mcg.

De volgende zijn bessen, fruit en groenten. Elk kind weet hoe nuttig deze geschenken van de natuur zijn, maar weinig mensen weten dat veenbessen meer jodium bevatten dan veel soorten zeevruchten. Groenten en fruit kunnen degene zijn waar u zich geen zorgen hoeft te maken over misbruik. Maar voor een meer nauwkeurige berekening van het verbruikte jodium, bieden we ook een kleine lijst:

  • Veenbessen – 350 mcg;
  • Appels (met zaden) – 70 mcg;
  • Feijoa – 70 mcg;
  • Salade – 60 mcg;
  • Persimmon – 30 mcg;
  • Spinazie – 20 mcg;
  • Champignons – 18 mcg;
  • Broccoli – 15 mcg;
  • Groenen (gemiddeld) – tot 15 mcg;
  • Bonen – 12 mcg;
  • Erwten – 10 mcg;
  • Druiven – 8 mcg;
  • Rode biet – 7 mcg;
  • Aardappelen – 5 mcg.

Jodium komt ook voor in vlees en zuivelproducten:

  • Varkensvlees – 17 mcg;
  • Rundvlees – 12 mcg;
  • Boter – 9 mcg;
  • Volle melk tot 19 mcg;
  • Kazen – 11 mcg;
  • Kipdooier – 12-25 mcg;

Noten, vooral walnoten, ceder, amandelen, zijn ook rijk aan jodium. Maar er moet ook worden opgemerkt dat noten een calorierijk product zijn dat niet wordt aanbevolen voor misbruik. Voedingsdeskundigen adviseren om ze ’s ochtends aan het dieet toe te voegen, evenals meelproducten en granen, die de lijst met jodiumhoudend voedsel voortzetten.

  • Haver – 20 mcg;
  • Rogge – 8 mcg;
  • Brood – 9 mcg;
  • Tarwebloem – 9 mcg;
  • Boekweit – 4 mcg.