dieet

Dieet bij jodiumtekort

De moderne wereld is zo vooruitstrevend en snel geworden dat ons lichaam het soms niet bijhoudt. Constante snacks, frequente stress, slechte ecologie – zelfs de gezondste persoon kan er niet tegen. Bij het nastreven van materiële goederen en vluchtig geluk vergeten we vaak het belangrijkste: onze gezondheid. Van bijzonder risico zijn mensen die lijden aan een tekort aan een bepaald element in het lichaam – jodium. En in dit geval is het eten van het juiste voedsel niet genoeg – het kan de situatie niet drastisch veranderen. Het is noodzakelijk om duidelijk en correct een voedselschema voor jezelf op te bouwen, waarin we je zullen helpen.

Allereerst moet u de oorzaken van het probleem begrijpen. Veel mensen leven ermee zonder zelfs maar het jodiumtekort in hun lichaam te kennen, klagen vaak over een slecht humeur, zwakte, lethargie, verminderde eetlust en frequente verkoudheid, daarbij verwijzend naar moeilijk werk of regelmatige stress. Hoewel de bovenstaande punten in feite directe symptomen zijn van jodiumtekort. Ook zijn de symptomen van jodiumtekort een slecht geheugen, gehoorverlies, haaruitval, tandbederf en een droge huid.

Een tekort aan dit uiterst belangrijke sporenelement wordt mogelijk gemaakt door verschillende factoren: habitat, zwangerschap, erfelijkheid en natuurlijk eetgewoonten. Als de eerste drie factoren moeilijk in eigen hand te nemen zijn en vaak is het in dit geval het beste om een ​​endocrinoloog te raadplegen, dan is de kwestie van voeding opgelost op het moment dat u besluit voor uw eigen gezondheid te zorgen. Nou, laten we beginnen?

Etenswaren

Zelfs in scheikunde- en biologielessen op school, leraren, die voor ons zorgen, zijn we niet te lui om ons er nogmaals aan te herinneren dat vis en zeevruchten een enorme hoeveelheid jodium bevatten, wat zo noodzakelijk is voor de groei van het lichaam. Inderdaad, in regio’s waar mensen deze producten in grote hoeveelheden consumeren, is er vrijwel geen probleem met jodiumtekort. 100 gram zeekool bevat een dagelijkse hoeveelheid jodium, namelijk 150-200 mcg. Hier is bijvoorbeeld een lijst van zeevruchten met het hoogste gehalte aan jodium (per 100 g):

  • Visolie – 700 mcg;
  • Kabeljauwlever – 350 mcg;
  • Zeekool – 150-200 mcg;
  • Zalm – 200 mcg;
  • Inktvis – 200 mcg;
  • Garnalen – 190 mcg;
  • Koolvis – 150 mcg;
  • Zeebaars – 145 mcg..

De volgende zijn bessen, fruit en groenten. Elk kind weet hoe nuttig deze geschenken van de natuur zijn, maar weinig mensen weten dat veenbessen meer jodium bevatten dan veel soorten zeevruchten. Groenten en fruit zijn misschien degene waar u zich geen zorgen hoeft te maken over misbruik. Maar voor een nauwkeurigere berekening van het verbruikte jodium, bieden we ook een kleine lijst:

  • Veenbessen – 350 mcg;
  • Appels (met zaden) – 70 mcg;
  • Feijoa – 70 mcg;
  • Salade – 60 mcg;
  • Persimmon – 30 mcg;
  • Spinazie – 20 mcg;
  • Paddestoelen – 18 mcg;
  • Broccoli – 15 mcg;
  • Groenen (gemiddeld) – tot 15 mcg;
  • Bonen – 12 mcg;
  • Erwten – 10 mcg;
  • Druiven – 8 mcg;
  • Rode biet – 7 mcg;
  • Aardappelen – 5 mcg.

Jodium komt ook voor in vlees en zuivelproducten:

  • Varkensvlees – 17 mcg;
  • Rundvlees – 12 mcg;
  • Boter – 9 mcg;
  • Volle melk – tot 19 mcg;
  • Kazen – 11 mcg;
  • Kipdooier – 12-25 mcg;

Noten, vooral walnoten, ceder, amandelen, zijn ook rijk aan jodium. Maar er moet ook worden opgemerkt dat noten een calorierijk product zijn dat niet wordt aanbevolen voor misbruik. Voedingsdeskundigen adviseren om ze ‘s ochtends aan het dieet toe te voegen, evenals meelproducten en granen, die de lijst met jodiumbevattende voedingsmiddelen voortzetten.

  • Haver – 20 mcg;
  • Rogge – 8 mcg;
  • Brood – 9 mcg;
  • Tarwebloem – 9 mcg;
  • Boekweit – 4 mcg.