voeding

Het belang van voeding voor mensen met kanker

Wat bepaalt de gevoeligheid van het lichaam voor kanker: genetica of voeding? Een van de meest interessante concepten van de moderne voedingswetenschap – nutrigenomics – werd gevormd op basis van de complexe invloed van beide factoren.

Nutrigenomics bestudeert de processen van genetische veranderingen onder invloed van de consumptie van bepaalde voedingsproducten, die uiteindelijk leiden tot een positief effect op de gezondheid of het ontstaan van een ziekte in het lichaam. Dankzij intensief onderzoek door specialisten op het gebied van nutrigenomics is er onbetwistbaar bewijs verkregen dat een gezond voedingspatroon de ontwikkeling van kanker kan voorkomen en zelfs kan bijdragen aan een effectievere behandeling.

Het is algemeen bekend dat de genetische code die een persoon bij de geboorte heeft, gedurende het hele leven onveranderd blijft en de gezondheidstoestand gedurende het hele leven nauwkeurig bepaalt. Dit is gedeeltelijk waar, maar er moet rekening mee worden gehouden dat talrijke externe factoren die het lichaam beïnvloeden, de expressie van DNA in de loop van de tijd kunnen veranderen. En zelfs als er geen genetische aanleg is, kunnen dergelijke veranderingen leiden tot oncologische ziekten, waaronder de ontwikkeling van borstkanker. Maar zelfs als er een duidelijke genetische aanleg voor borstkanker bestaat, ontwikkelen niet alle mensen deze ziekte, en angst kan onnodig zijn. Of iemand de ziekte wel of niet ontwikkelt, hangt af van een aantal factoren, waaronder de invloed van de omgeving en de interactie ervan met genen.

Dieet, waterkwaliteit, milieu, lucht, cosmetica, medicijnen en wasmiddelen, dat wil zeggen alles waar een mens dagelijks mee in contact komt en dat op de een of andere manier het functioneren van het lichaam verandert, vitale systemen en genen beïnvloedt en stimuleert positief of negatief. Als gevolg hiervan kan een verborgen genetische dreiging zich in de meest ongunstige vorm manifesteren of worden onderdrukt.

Slechts ongeveer 5-13% van de gevallen van borstkanker wordt door deskundigen als een erfelijke ziekte beschouwd. In de absolute meerderheid van de gevallen ontwikkelt borstkanker zich om totaal verschillende redenen, die actief worden bestudeerd door talrijke moderne medische wetenschappers. Er zijn drie hoofdtheorieën: volgens de eerste theorie is de oorzaak een chronische ontsteking, die tot borstkanker kan leiden, de tweede theorie is gebaseerd op het feit dat de oorzaak van de ziekte een overmatig oxidatief proces is, en volgens de derde In de theorie wordt aangenomen dat de oorzaak van de ziekte een pathologie van het immuunsysteem kan zijn.

Aanhangers van alle drie de theorieën zijn het erover eens dat voeding een belangrijke rol speelt; je moet regelmatig voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan antioxidanten, omdat ze de ontwikkeling van het ontstekingsproces voorkomen en het immuunsysteem versterken. Het wordt niet aanbevolen om producten te consumeren die gunstige omstandigheden creëren voor de ontwikkeling van de ziekte, zoals fastfood en gefrituurd voedsel.

Maar onthoud dat de basis van de behandeling chirurgie, radiotherapie en medicamenteuze behandeling is (bijvoorbeeld, Armotraz of Fempro), voorgeschreven door een oncoloog.