hiv

Kenmerken van voeding bij HIV-infectie

Voeding is van groot belang in elk stadium van de ontwikkeling van hiv: het versterkt het immuunsysteem en geeft de nodige kracht om ziekten te bestrijden. Leven met hiv betekent leven met een verzwakt immuunsysteem, waardoor een persoon vatbaarder wordt voor verschillende infecties. En infecties vernietigen het lichaam verder, wat leidt tot verlies van kracht en het vermogen om ze te herstellen.

HIV kan het metabolisme van het lichaam beïnvloeden en bijgevolg de verteerbaarheid van voedsel. Gebrek aan gezonde voeding kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid in de vroege periode na infectie. De principes van het dieet zijn heel eenvoudig: meer calorieën, eiwitten en vitamines. Het is niet nodig om het gebruikelijke dieet radicaal te veranderen. Volg deze tips om meer calorieën binnen te krijgen:

  • eet hetzelfde als gewoonlijk, maar een beetje meer;
  • eet 5-6 keer per dag of neem een snack tussen de maaltijden;
  • eet kaas, zure room, kwark, boter;
  • drink sappen of melk in plaats van water (als er geen intolerantie is);
  • eet caloriearm voedsel in kleine hoeveelheden;
  • eet kwaliteitsvoedsel.

Om meer eiwitten binnen te krijgen, moet je onthouden in welke voedingsmiddelen het zit. Dit zijn vlees, vis, gevogelte, eieren, kaas, kwark, bonen, erwten, kikkererwten, noten. Natuurlijk moet je ook brood, aardappelen, verschillende granen, pasta, groenten en fruit, zuivelproducten eten. Als je lichaam geen melk verdraagt, drink dan gefermenteerde melk, kefir of yoghurt.

Je hoeft niet veel geld uit te geven aan gezond eten. Met het basisprincipe in gedachten – veel calorieën en veel eiwitten – kun je op elke manier een uitgebalanceerd dieet maken. Bijvoorbeeld: voeg meer olie toe aan aardappelen en je verhoogt het caloriegehalte. Het is erg belangrijk om gewichtsverlies te voorkomen, vooral in de late stadia van HIV. Door een paar “extra” kilo’s bij te komen, vergroot u de kracht van uw lichaam. Gezond eten is voor iedereen belangrijk omdat voedsel ons voorziet van voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Maar voedsel wordt vaak individueel geselecteerd. Daarom is het eerste wat u moet doen een arts raadplegen en een voedingsdeskundige raadplegen.

HIV wordt niet overgedragen via eten, drinken en keukengerei. Wees niet bang om je vrienden of familie te besmetten door voor hen te koken. Er moeten echter bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat keukengerei en -producten geen bronnen van gevaarlijke microben worden:

  • was rauwe groenten en fruit grondig met kokend water met een speciale borstel;
  • gooi groenten en fruit die rot en schimmel hebben weg. Hetzelfde geldt voor brood of kaas;
  • vlees, vis, gevogelte moeten zorgvuldig worden verwerkt.
  • eet geen rauwe eieren, het is beter om ze hard te koken. Gebroken eieren kunnen gevaarlijk zijn;
  • gebruik verschillende snijplanken voor rauw en gekookt voedsel;
  • was de afwas zeer grondig in heet zeepsop;
  • drink alleen gekookt water en alleen gekookte of gepasteuriseerde melk;
  • Het is beter om rubberen handschoenen te dragen bij het snijden van rauw vlees.

Een gezonde voeding helpt de progressie van de ziekte te vertragen, voorkomt gewichtsverlies en helpt de kwaliteit van leven te verbeteren en ARV’s (zoals Duovir N of Lamivir) in te nemen zonder bijwerkingen.