eten

Je moet weten hoe je moet eten. Advies van voedingsdeskundigen

Eten is een niet-triviaal proces. De meeste mensen weten zeker dat ze weten hoe ze moeten eten. Helaas is dit helemaal niet het geval. Het blijkt dat voedsel, als het op de juiste manier wordt gegeten, een positief effect heeft op de gezondheid en het figuur. Een gezond dieet helpt u op gewicht te blijven of af te vallen. Als u nadenkt over het juiste eetproces, moet u eerst leren wat er tijdens het eten in de mondholte gebeurt.

Start het proces

Wanneer iemand het eerste stukje in de mond stopt, begint er speeksel te produceren. Dit stuk wordt langzaam bevochtigd met speeksel; suiker begint het lichaam binnen te dringen. Hierdoor zal de suikerconcentratie in het bloed in ongeveer 15 minuten zo sterk toenemen dat deze de hersenen bereikt, wat aangeeft dat we al zijn begonnen met eten.

Tijdens het kauwen van voedsel, en zelfs eerder (al tijdens het koken), begint maagsap te worden geproduceerd. Dit betekent dat de maag na enige tijd goed voorbereid zal zijn op voedsel. Goed gekauwd voedsel komt hem vanuit de mondholte binnen via de slokdarm. Vervolgens begint de vertering van eiwitten in de maag. Hierdoor wordt het eiwit beter verteerd in de darmen.

Als dit proces niet in de maag plaatsvindt, dat wil zeggen dat grote eiwitdeeltjes niet in kleinere worden afgebroken, zullen de enzymen die zich in het distale deel van het maagdarmkanaal bevinden, dat wil zeggen in de darmen, niet in staat zijn om deze stoffen verteren.

Belangrijke sappen

Tijdens het juiste eten wordt de maag niet alleen gevuld met voedsel, maar ook met spijsverteringssappen. Daarom zult u, zelfs als u naar hartenlust eet, niet te veel eten, omdat het grootste deel van de maag gevuld is met maagsappen. Om gezond te zijn, hoeft u daarom niet met een hongergevoel van tafel op te staan. Bijna iedereen houdt van het gevoel van volheid in de maag. Het belangrijkste is om niet door te gaan met eten nadat dit gevoel is verschenen.

Vanuit de maag gaat goed verwerkt voedsel naar de darmen, waar een andere omgeving heerst – alkalisch, en compleet andere enzymen beginnen te werken. Eiwitten worden door het lichaam opgenomen, dat wil zeggen dat ze in steeds kleinere stukjes worden afgebroken totdat aminozuren verschijnen, die gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.

Met suiker en vet is het nog eenvoudiger. Het proces van hun spijsvertering vereist niet zoveel energie, en het gebeurt veel sneller. Bij bepaalde ziekten van de alvleesklier (bijvoorbeeld chronische pancreatitis) kan de vertering van alle macronutriënten echter verstoord zijn. In dergelijke gevallen is vervangingstherapie met medicijnen zoals Creon of Panlipase is noodzakelijk.

Langzamer betekent beter

Artsen vatten samen dat een gezond dieet, naast de consumptie van gezonde producten, ook langzaam kauwen zonder drinken omvat. De beloning hiervoor is dat je naar hartenlust kunt eten en een vol gevoel in je maag hebt. Luister daarom nooit naar degenen die u adviseren sneller te eten. Eet niet onderweg. Door langzaam te eten, eet je minder en gaat je lichaam voedingsstoffen beter gebruiken.