maagzuur

Maagzuur

Maagzuur is een speciaal gevoel van ongemak achter het borstbeen dat zich naar boven uitstrekt vanuit het epigastrische gebied langs de slokdarm. Op de een of andere manier wordt het geassocieerd met de terugkeer van maaginhoud in de slokdarm (de zogenaamde gastro-oesofageale reflux).

In plaats van een brandend gevoel te hebben tijdens brandend maagzuur, voelen sommige mensen een gevoel van druk, warmte of een lamp. Bij patiënten met een gastro-intestinaal profiel wordt brandend maagzuur meestal gecombineerd met boeren.

Afhankelijk van de plaats van manifestaties onderscheidt men drie soorten brandend maagzuur:

  • Faryngeale brandend maagzuur – een branderig gevoel in de keel, duidt meestal op zwakte van de onderste en bovenste slokdarmsfincter;
  • Epigastrisch brandend maagzuur – een gevoel van verbranding is in de overbuikheid;
  • Retrosternale brandend maagzuur – een branderig gevoel achter het borstbeen. Het slechte werk van de onderste slokdarmsfincter kan ook de oorzaak zijn van brandend maagzuur na het eten, in een horizontale positie.

In feite werden door veel mensen geïsoleerde gevallen van brandend maagzuur gevoeld. Er zijn verschillende redenen voor deze aandoening:

  • op de achtergrond van het ontvangen van voedsel of producten van slechte kwaliteit, die het slijmvlies van de slokdarm irriteren. Kortom, het is pittig eten, citrusvruchten en sappen, tomaten, kruiden, uien, knoflook, snoep. Ook leidt aanzienlijk te veel eten tot brandend maagzuur;
  • in situaties waar de druk van de buikholte toeneemt, wat bijdraagt ​​aan de omgekeerde introductie van maagsap en voedselmassa’s van de maag naar de slokdarm – dit is een fysieke belasting, het tillen van lasten, hoesten, strakke kleding, obesitas en zwangerschap;
  • het eten van sommige voedingsmiddelen, zoals vet voedsel, chocolade, vooral overgebakken, vers gebakken zwart brood;
  • het eten van voedsel dat pepermunt, alcohol en cafeïne bevat – dranken (koffie, zwarte thee, vooral zoet, Coca-Cola, enz.) Die de tonus van de onderste slokdarmsfincter verminderen;
  • het nemen van medicijnen, zoals sommige antihypertensiva, hartremedies, bronchiale astmamedicijnen die theofylline bevatten (theopech, theophyllites, enz.) schenden de activiteit van de slokdarmsfincter;
  • Roken heeft ook een negatieve invloed op het werk van de slokdarmsfincter.

Vaak neemt brandend maagzuur toe met een horizontale positie, helt naar voren, wat gastro-oesofageale reflux bevordert.

Er zijn nogal wat mensen die constant last hebben van brandend maagzuur. Zij ervaren hierdoor een aanzienlijke kwelling. In deze gevallen is brandend maagzuur een symptoom van verschillende ziekten van het maagdarmkanaal, waaronder oesofagitis, GERD, maagzweer, darmzweren, chronische gastritis met verhoogde secretoire functie, chronische cholecystitis, galsteenziekte, het is misschien geopereerde patiënten met superpositie gastro-oesofageale anastomose.

Behandeling voor brandend maagzuur

Maagzuur is geen onafhankelijke ziekte, maar het is een symptoom, dus de behandeling begint met de detectie van de belangrijkste ziekte die brandend maagzuur veroorzaakt en de behandeling van deze specifieke ziekte.

Meestal omvat de behandeling medicijnen die de productie van zuur verminderen (Rabicip-20, Ranitidine Relief, Nexpro, Nexium, enz.). Deze medicijnen zijn bedoeld voor de behandeling van zuurafhankelijke ziekten, waaronder GERD, waarvan het belangrijkste symptoom brandend maagzuur is.