maagzweren

Voedingsadviezen voor mensen met maagzweren

Een maagzweer is een ziekte die leidt tot verslechtering van het functioneren van het hele spijsverteringsstelsel. Tijdens een ziekte moet u voorzichtig zijn met uw dieet, omdat het gebruik van zelfs schijnbaar gezonde voedingsmiddelen uw toestand kan verergeren. Maagzweertherapie is een complex proces, waarvan een van de belangrijkste onderdelen goede voeding is.

Het belangrijkste doel van voeding bij deze ziekte is om uw spijsvertering te normaliseren en de regeneratie van het maagslijmvlies te versnellen, waardoor het beschadigde orgaan wordt gespaard.

De basisprincipes van voeding voor deze ziekte:

  • het is beter om voedsel in de vorm van puree te eten;
  • gebruik het principe van frequent eten;
  • sluit te koude en te warme gerechten uit;
  • beperk de hoeveelheid zout tot 10-12 gram per dag;
  • eet 4-6 keer per dag kleine maaltijden.

Producten die worden aanbevolen voor gebruik bij maagzweren:

  • eet wit brood (40-100 g per dag);
  • melkgraansoepen, puree, melksoepen met toevoeging van gepureerde groenten (behalve kool);
  • zachtgekookte eieren of stoomomelet, maar niet meer dan 3 eieren per dag;
  • zuivelproducten (verse niet-zure zure room, verse niet-zure kwark);
  • gevogeltegerechten (mager vlees – rundvlees, kalfsvlees, kip zonder pezen, vet);
  • visgerechten – verschillende vetarme vissoorten, bij voorkeur riviervis (snoek, baars) in gekookte, gestoomde, gehakte vorm;
  • groentegerechten en bijgerechten – aardappelen, wortelen, bieten, pompoen, courgette, gestoomd of gebakken zonder korst;
  • verschillende gerechten, bijgerechten van granen en pasta – griesmeel, boekweit, havermout, Alkmaarse gort, rijstgranen;
  • plantaardige olie (25-30g), maar houd er rekening mee dat de totale hoeveelheid vet per dag niet hoger mag zijn dan 110g;
  • bessen – zoete variëteiten (zoals aardbeien, frambozen);
  • fruit – zachte, zoete en niet-samentrekkende variëteiten. Eet gekookt, gepureerd of gebakken;
  • vitamines kunnen worden verkregen uit niet-zure bessen, sappen, rozenbottelbouillon en tarwezemelen.

Laten we eens kijken naar voedingsmiddelen die niet worden aanbevolen als u een maagzweer heeft:

  • vlees- en visbouillons en daarvan gemaakte soepen;
  • alle gerechten van champignons;
  • okroshka en koolsoep;
  • vet vlees en vis, inclusief reuzel en kaviaar;
  • gerookt vlees, de meeste worsten;
  • ingeblikt voedsel, evenals patés;
  • gefermenteerde melkproducten zoals kefir
  • vette zuivelproducten;hard-boiled eggs, as well as scrambled eggs (but you can eat soft-boiled eggs);
  • gerst, wilde rijst en maïs, evenals korrelzemelen en muesli;
  • groenten met veel vezels, evenals moeilijk verteerbare groenten: radijs, kool, rapen, erwten, bonen, russula;
  • het is de moeite waard om het gebruik van komkommers en tomaten te beperken, evenals tomatenpuree;
  • plantaardig voedsel dat het slijmvlies van het beschadigde orgaan kan irriteren: zuring en rabarber, knoflook en uien;
  • bessen en vruchten met zuur: kruisbessen, vijgen, druiven, aalbessen, citroenen, sinaasappels, limoenen, mandarijnen, ananassen;
  • alle pittige, zoute voedingsmiddelen en pittige sauzen: mosterd, mierikswortel, ketchup, azijn;
  • ijs en chocolade;
  • thee, cacao, koffie, alle koolzuurhoudende dranken, alcoholische dranken;
  • roggebrood, gebak.

De belangrijkste voorwaarde waaraan u zich moet houden, is een positieve stemming en vertrouwen in herstel. Door een dieet te volgen, de aanbevelingen van een arts te volgen en regelmatig maagzweermedicijnen te nemen, kunt u het probleem snel oplossen.